Субота, 4 Травня

Іспанія скасує «золоті візи» для іноземних інвесторів у нерухомість

Іспанія відмовиться від так званої програми “золотих віз”, що давала право на проживання іноземцям, які вкладають великі інвестиції в нерухомість в країні.

Про це у понеділок заявив прем’єр-міністр Педро Санчес Іспанії, повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

За словами Санчеса, скасування цієї програми допоможе зробити доступ до недорогого житла “правом, а не спекулятивним бізнесом”.

Програма надає громадянам країн, що не входять до ЄС, які інвестують щонайменше 500 000 євро (541 250 доларів) – без отримання іпотечного кредиту – в іспанську нерухомість, спеціальний дозвіл, що дозволяє їм жити і працювати в країні протягом трьох років.

“Сьогодні 94 з кожних 100 таких віз пов’язані з інвестиціями в нерухомість у великих містах, які стикаються з дуже напруженим ринком і де майже неможливо знайти гідне житло для тих, хто вже живе, працює і платить податки”, – сказав Санчес.

Він додав, що уряд розпочне процес ліквідації цієї схеми на щотижневому засіданні уряду у вівторок після вивчення звіту, представленого Міністерством житлово-комунального господарства.

Сусідня Португалія нещодавно переглянула свою схему “золотих віз” і виключила з неї інвестиції в нерухомість, щоб подолати житлову кризу. Іноземці, які хочуть отримати посвідку на проживання, як і раніше, можуть вкладати свої гроші в інвестиційні фонди.

Європейська комісія вже давно закликає припинити всі подібні програми через ризики для безпеки.