Пятница, 3 мая

Особливості японської бані Онсен

Після важкого робочого тижня хочеться розслабитися, зняти втому і заспокоїти нерви. Для цього в Японії дуже популярний похід на гарячі джерела, які називаються онсен, що дослівно так і переводиться — «гарячий джерело». Японія багата такими джерелами, їх близько 27 000, і майже половина з них перевищує по температурі 42 градуси за Цельсієм. Саме завдяки наявності таких природних ресурсів в Японії з давніх часів розвинена культура купання. Похід на гарячі джерела приносить не тільки задоволення, але і користь: вважається, що вони мають цілющі властивості, роблять позитивний вплив на кровообіг, нервову систему, шкіру, є природним антиоксидантом (уповільнюють процес старіння), очищають тіло і душу.

Онсен чимось схожий на звичну нам громадську лазню, проте правила його відвідин сильно відрізняються. Існує чіткий порядок дій при поході в онсен, і деякі з них можуть здатися незвичними і навіть дивними.

Отже, як правильно відвідувати гарячі джерела в Японії? Декілька порад від експертів, які мають, до речі, все необхідне для саун на сайті.

Зніміть весь одяг

Приймати джерело потрібно повністю оголеним, і це обов’язково. Носіть купальні костюми заборонено, так як вони можуть бути брудними, із залишками миючих засобів, що вважається негігієнічним. Крім того, японські джерела дуже гарячі, тому купання в одязі може порушити регулювання температури тіла і навіть привести до опіків. По дорозі до джерела можна використовувати рушник, але опускати його в джерело також не вирішується. Звичайно, купальні в громадських джерелах онсен для чоловіків і жінок роздільні. Існують і окремі, приватні купальні, однак вони є не у всіх закладах.

Помийте голову і тіло

В будь-якому закладі онсен є душ з милом, шампунями і кондиціонерами, щоб відвідувачі очистили тіло перед походом в джерело. Це важливо зробити не тільки для збереження чистоти джерела, але і для того, щоб тіло починало звикати до температури води. Поруч розташовані місця з водою тієї ж температури, що і в джерелах, де обливають тіло, починаючи з ніг і потім доходячи до плечей, щоб знизити навантаження на серце.

Приберіть за собою

Душ в джерелах онсен може бути різним: звичний нам душ з лійкою або більш традиційний японський варіант. Другий включає в себе ще сидіння і діжку з водою, яка потрібна для обливання. Після користування таким душем потрібно обполоснути сидіння і поставити всі предмети так, як вони стояли до вашого приходу. Це робиться з поваги до інших відвідувачів.

Підготуйтеся до входу в купальню

Перед тим, як зайти в купальню, потрібно зав’язати волосся і зняти рушник, якщо воно було з собою. Однак дозволяється брати маленький рушник, яке кладуть на голову, вже купаючись в джерелі, щоб охолодити її і витирати піт з обличчя. Цю традицію можна простежити в аніме, де герої, сидять в онсен з маленькими білими рушниками на головах.

Зайдіть в купальню

Заходьте в гарячий джерело обережно, звикаючи до температури води. Крім того, не варто сідати поруч з місцями, де подається вода. Це може бути неприємно оточуючим, адже вся вода в купальні буде проходити через тіло чужу людину, яким би чистим воно не було. Також цілком очевидним правилом є заборона на плавання, перекидання і т.п. в джерелі, так як онсен — це не басейн, а місце відпочинку і лікування.

Витріться перед входом в роздягальню

Після відвідин джерела не варто відразу йти в роздягальні. Щоб не намочити підлогу і не розвести бруд, протріть рушником і заходите в роздягальні вже сухими, щоб з вас не капала вода.

Дотримуючись цих логічні і нескладні правила, ви виявите повагу не тільки до інших відвідувачів гарячих джерел, а й культурі Японії в цілому, адже онсен — значна частина японської культури. Закладів з гарячими джерелами в Японії величезна кількість, тому можна вибрати будь-який на свій смак.