Пятница, 3 мая

Тонкощі вибору металопрофілю

Як людині, далекій від будівельної сфери, придбати металопрофіль? Необхідно розуміти, що цей матеріал не тільки універсальний, але й дуже різноманітний. Деякі параметри можна визначити на око. Наприклад, вигляд поверхні, глянець або матове покриття, висота хвилі, колір. У деяких вказуються у картці товару: товщина листа, гущина цинкового покриття, призначення. Як зрозуміти, яке покриття для якої області застосування підходить можна саме за цими показниками.

Маркування профіля

Для зручності покупців профнастил розділяється за видами. Вони, в свою чергу, діляться на марки. Кожна марка має своє позначення, яке потрібно вміти читати.

Літерне позначення вказує на призначення матеріалу. ПС — це листи для покриття стін. Найчастіше цей будматеріал застосовують для різних вертикальних поверхонь. Це можуть бути паркани, стіни будівль. Деякі листи навіть можна використовувати для зведення несучих конструкцій. Кіоски, побутові споруди, тимчасові споруди — всі ці споруди можна зводити з використанням металопрофілю у якості стінового матеріалу.

НС — це кровельно-стіновий профіль. Його можна використовувати і для перекриття даху, і для стін. Універсальний матеріал. Він зручний тим, що для невеликої споруди немає необхідності купувати різні марки матеріалу. Досить розрахувати необхідну кількість листів і придбати весь профнастил однієї марки.

Н — покрівельний профіль. Зазвичай найдорожчий. Такі листи повинні витримувати навантаження сніжної шапки, обмерзання, вплив вологи та палючого сонця. Його можна використовувати для облицювання стін і зведення кіосків, але за ціною ці листи вище стінних і кровельно-стінних, тому їх використання не зовсім доцільно.

Варто при купівлі враховувати, що не кожен виробник маркує свою продукцію. Негласне правило говорить, що профнастил із проставленою маркою надійніше та якісніше. Але в більшій мірі показник якості залежить від відповідальності виробника та матеріалів, які він використовував при виготовленні.

Також на маркуванні обов’язково повинна зазначатиметься ще одна величина — висота хвилі, а в разі металопрофілю трапецієподібної гофри. Це показник позначається у міліметрах.

Характеристики металопрофілю

На маркуванні не вказують деякі параметри профнастилу. Але вони повинні бути вказані на ціннику або картці, яка заповнюється в інтернет магазинах на кожну позицію товару. Це такі показники:

  • Товщина листа — від 0,35 до 1,0 мм;
  • Щільність оцинковки — від 190 до 275 грам на метр квадратний;
  • Полімерне покриття — визначає колір і тип поверхні (матова або глянсова).

Чим нижче ці показники, то дешевше, а значить і недовговічний матеріал. Але це не означає, що він гірше або краще. Просто профнастил з різними характеристиками використовується для різних цілей. Менш міцний для стін, більш міцний для покрівлі або зведення несучих конструкцій.

Переходьте на сайт https://psm-profile.com.ua та обирайте матеріали під власні потреби.